• McGowanBarn_Exterior
  • McGowanBarn_Exterior 2
  • McGowanBarn_Before

McGowan Barn

Leeds, AL

details >

The owners of this rural horsefarm hired ArchitectureWorks to renovate and add on to an existing, decaying steel barn. The new barn was designed around the existing steel plate and angle structure, emphasizing the vertical height of the space by removing the loft floor and allowing natural light to flow into the aisle and stalls below. Translucent polycarbonate panels at the rear loft level provide shelter from the elements, while emphasizing the structure and maximizing daylight.

Five stalls, indoor and outdoor wash stalls, a tack room, a feed room and a sitting room were incorporated into the expanded barn program. Tongue and groove siding and decking enclose and soften the steel structure. A new hay barn built nearby, uses a material palette of wood doors, siding and a metal roof to complement the updated barn.